Contrast
Onderstrepen

'Piep zei de Muis' voor kinderen van 4 tot 7 jaar

Soms gebeuren er dingen in een gezin waar een kind zich geen raad mee weet. Een ouder die ziek is, een scheiding, verdriet of ruzie. Herkent u dit? Mogelijk kan uw kind dan een steuntje in de rug gebruiken. Daarvoor bieden we de KOPP/KOV-groepen aan.

 

Spanningsvolle omstandigheden kunnen onbedoeld invloed hebben op de kinderen in een gezin. Bijvoorbeeld een scheiding, een sterfgeval, ruzies, een ernstig ziek zusje of broertje of een ouder/verzorger die in minder goede doen is door psychische problemen of verslavingsproblemen. Kinderen reageren daar allemaal anders op.

Vooral jonge kinderen voelen zich vaak schuldig en denken dat het door hen komt dat een ouder/verzorger zo verdrietig of ziek is. Sommigen vinden het lastig om er over te praten. Anderen gaan slechter luisteren, vragen extra aandacht of worden stiller.  Of ze worden boos, dwars of onzeker.

Waarom 'Piep zei de Muis'?

Kinderen in zo’n thuissituatie lopen meer risico om later zelf ook problemen te krijgen. Om deze kinderen te helpen, bieden Brijder en GGZ Noord-Holland-Noord de groep ‘Piep zei de Muis’.

Wat doen we tijdens Piep zei de muis?

De muis Piep (een handpop) vertelt over wat hij allemaal meemaakt. Soms kan het bij hem thuis onrustig zijn en wil hij het daar liever niet over hebben. Hij leert bij de groep om over zijn gevoelens en zorgen te praten. En hij zoekt samen met de kinderen naar oplossingen. Wat doe je bijvoorbeeld als je verdrietig bent? En hoe kan je zorgen dat je minder boos bent?

Zo leren de deelnemende kinderen op een speelse manier:

  • dat praten kan opluchten;
  • dat er 4 basisgevoelens zijn en hoe je daarmee kan omgaan;
  • wat het kan doen als het thuis even onrustig is;
  • bij wie het steun kan zoeken, want opvoeden doe je tenslotte niet alleen;
  • positief denken over zichzelf;
  • waar het goed in is.

Twee medewerkers van Brijder en/of GGZ NHN begeleiden de groep. Voordat de groep start, hebben u en uw kind een kennismakingsgesprek met een van de begeleiders. Daarin vertellen we wat we gaan doen en kan uw kind kennismaken met Piep de Muis. 

Bijeenkomsten voor ouders/verzorgers

Voor de ouders/verzorgers zijn er 4 bijeenkomsten. Daar leert wat u kunt doen om uw kind te ondersteunen.

Praktische informatie 

Duur 1 uur en een kwartier per bijeenkomst
Aantal bijeenkomsten 12 wekelijkse bijeenkomsten voor de kinderen en 4 voor de ouders
Aantal deelnemers Er kunnen maximaal 8 kinderen aan de groep meedoen
Kosten Meedoen is gratis, geen verwijzing nodig
Aanmelden en meer informatie

U kunt als ouder in de regio Noord-Holland-Noord uw kind direct aanmelden bij:

Petra Poland via dit formulier of telefoonnummer 06 23 11 61 09.

Uw kind wordt niet ingeschreven bij GGZ Noord-Holland-Noord.

Er starten regelmatig nieuwe cursussen en groepen gedurende het jaar. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op of bekijk de agenda.


Samenwerkende organisaties

GGZ Noord-Holland-Noord en Brijder Jeugd werken al jarenlang samen. We bundelen onze kennis over verslaving en psychiatrische problematiek en helpen kinderen grip te krijgen op de situatie. Medewerkers begeleiden gezamenlijk de doe- en praatgroepen. Ouders of verzorgers worden altijd goed geïnformeerd en betrokken.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: