Als iemand lijdt aan sterke schommelingen in de stemming en gedurende langere periodes of te uitgelaten of zeer somber is, spreken we van een bipolaire stoornis. Voorheen noemden we dit ook een manisch-depressieve stoornis.
Iedereen voelt zich wel eens blij, gelukkig en vol energie, maar ook wel eens lusteloos, neerslachtig of in de put. Dit zijn normale gevoelens, die horen bij mee- of tegenvallers, geluk of problemen in het leven. Vaak houden die gevoelens die enkele uren of enkele dagen aan.
Als iemand langere tijd te uitgelaten en vol energie is, spreken we van een manie. Is iemand juist veel te somber zonder zich erover heen te kunnen zetten, dan spreken we van een depressie. Een manie is dus het tegenovergestelde van een depressie. Het zijn tegenpolen, daarom noemen we deze stoornis een bipolaire stoornis.
Iemand met een bipolaire stoornis heeft sterke stemmingswisselingen. Die kunnen af en toe optreden, dan heeft iemand ook periodes met een normale stemming. Ze kunnen ook snel achter elkaar optreden. Sommige mensen hebben vooral manies en anderen vooral depressies. De stemmingen kunnen extreme vormen aannemen, zowel naar de depressieve als naar de manische kant.
Stemmingsstoornissen komen veel voor. 10 % van de mannen en 20 % van de vrouwen maakt een keer een depressie door. 1 tot 2 % van de mensen maakt wel eens een manie door, en daarmee een bipolaire stoornis. De bipolaire stoornis openbaart zich vaak voor het eerst rond je twintigste. Maar ook kinderen en jongvolwassenen hebben soms verschijnselen die op deze ziekte wijzen.
U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord.
Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.
Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.
Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer
Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!
Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten en BIG-geregistreerde psychologen) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: