Contrast
Onderstrepen

Psychische problematiek

Iedereen is wel eens druk, angstig of somber. Dat is op zich niets bijzonders. Pas als een psychische klacht uw dagelijks leven belemmert, spreken we van een stoornis.

Psychische stoornissen zijn er in alle soorten en maten en hebben vaak grote invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk een normaal leven te leiden, contacten te onderhouden, naar school te gaan of te werken.

Wij bieden hulp voor

Mensen met ADHD hebben levenslang problemen met de aandacht of concentratie, of ze zijn hyperactief en impulsief, of er is een combinatie van beide. Mensen met ADD zijn dromerig en hebben ook moeite met concentreren.

Meer weten over ADHD en ADD

Sommige mensen zijn ook zonder gevaar angstig en hebben klachten zoals veel piekeren, nervositeit, angst of hartkloppingen.

Meer weten over angststoornissen

Autisme is een complexe stoornis. Meestal kun je aan de buitenkant niet zien dat iemand autisme heeft. Wel kun je na een tijd merken dat iemand zich anders gedraagt.

Meer weten over autisme

Als iemand lijdt aan sterke schommelingen in de stemming en gedurende langere periodes of te uitgelaten of zeer somber is, spreken we van een bipolaire stoornis. Voorheen noemden we dit ook een manisch-depressieve stoornis.

Meer weten over een bipolaire stoornis

Mensen met borderline-persoonlijkheidsproblemen kunnen hun emoties niet goed hanteren en hebben een instabiel zelfbeeld.

Meer weten over borderline

Bij een depressie is iemand bijna dagelijks erg neerslachtig en heeft die bijna geen energie of belangstelling voor wat dan ook.

Meer weten over depressie

Als dwangmatige handelingen het dagelijks leven van iemand overheersen, noemen we dat een dwangstoornis.

Meer weten over dwangstoornissen

Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Hun leven wordt beheerst door (de gedachte aan) eten.

Meer weten over eetstoornissen

Sommige mensen hebben last van lichamelijke klachten zonder dat artsen daar een medische oorzaak voor kunnen vinden. Die klachten beperken gedurende een lange periode het dagelijks leven.

Meer weten over onverklaarbare lichamelijke klachten

Bij een paniekstoornis heeft iemand regelmatig paniekaanvallen. Diegene heeft plotseling een grote angst, zonder dat daar een directe aanleiding voor is.

Meer weten over paniekstoornissen

Bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn iemands persoonlijke eigenschappen zo extreem geworden dat ze hinderlijk worden. Niet alleen voor die mensen zelf, maar ook voor hun familie, vrienden of collega's.

Meer weten over persoonlijkheidsstoornissen

Schokkende gebeurtenissen kunnen psychologische trauma's veroorzaken. Bij mensen met een PTSS verminderen emoties als verdriet of kwaadheid niet. Zij krijgen vaak ook lichamelijke klachten.

Meer weten over PTSS

Als iemand gedeeltelijk het contact met de realiteit verliest, heeft diegene een psychose.

Meer weten over psychoses

Schizofrenie is een ingewikkelde stoornis met vaak ernstige psychische en sociale gevolgen. Mensen met schizofrenie maken meestal een verwarde indruk.

Meer weten over schizofrenie

Mensen met een sociale fobie hebben angsten en vermijden sociale situaties. Het belemmert hen sterk in de dagelijkse dingen waarbij ze contact hebben met andere mensen.

Meer weten over een sociale fobie

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten, BIG-geregistreerde psychologen en gemeenten) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: