Alle Nederlandse ggz-instellingen rookvrij in 2025: Is dat realistisch? De centrale vraag in de Nieuwsuur-uitzending van zondag 16 februari. GGZ NHN is één van de drie instellingen die je meenemen in het belang, de uitvoering en de dilemma’s van het rookverbod.
Bekijk hier de Niewsuur-uitzending
Een dikke blauwe streep met grote witte letters: Rookvrij. Vóór je die betreedt, is je sigaret uitgedoofd. Dat verplicht het Nationale Preventieakkoord en daar staat GGZ NHN volledig achter. Waarom? Roken is niet alleen slecht voor je lichamelijke gezondheid. De gewoonte heeft ook een ongunstig effect op het herstel van psychische klachten en kan de werking van medicatie beïnvloeden. Roken hoort niet thuis op een plek waar je komt om beter te worden.
Vallen en opstaan
De afspraak is duidelijk, de uitvoering is ingewikkeld. Een rookverbod maakt veel los, bij voor- en tegenstanders. Niet alleen ongeveer de helft van de cliënten, maar ook veel bezoekers en leveranciers moeten hieraan wennen. En van medewerkers wordt commitment verwacht: om zelf het goede voorbeeld te geven, mensen die tóch roken aan te spreken en cliënten te ondersteunen. Het recht om te roken wordt hen niet ontnomen; ze mogen het alleen niet op het ggz-terrein doen. Daar zit dan ook het grote dilemma. Sommige cliënten verblijven in een gesloten setting en kunnen het terrein niet af. Dat klinkt ingewikkeld. En dat is het ook.
‘’Streven naar een rookvrije ggz gaat met vallen en opstaan’’, vertelt GGZ NHN-veiligheidsadviseur Margriet de Schipper in de Nieuwsuur-uitzending. ‘’Natuurlijk zijn er mensen die het moeilijk vinden. Maar dat is de fase waar we nu in zitten. Het moet er ook inslijten. Je probeert mensen een gezonde omgeving te bieden die bijdraagt aan hun herstel en te zorgen voor afleiding. En je legt ze uit waarom roken hier niet kan.’’
''Eigenlijk wil ik dit ook wel''
Stoppen met roken is moeilijk. Nog meer dan afleiding en nicotinepleiters, is hét ingrediënt voor succes: het willen. ‘’Iemand is pas overtuigd als de intrinsieke motivatie om te stoppen er is’’, vervolgt Margriet. Die is er vaak niet meteen. Maar de eerste succesverhalen zijn er. Tijdens de Stoptober-campagne in het najaar sprak een cliënt bijvoorbeeld al voorzichtig uit: ‘Eigenlijk wil ik dit ook wel’. Meerdere cliënten van Forensisch Beschermd Wonen besloten dit tijdens een telefoongesprek met de stoppen-met-roken-coach. En één van de GGZ NHN-teams koos ervoor om samen cold turkey te stoppen.
Samen richting een rookvrije ggz
De weg naar een rookvrije ggz is niet vrij van hobbels. Maar die moeten we nemen voor een gezonde leef- en werkomgeving voor iedereen. Hoe de ggz helemaal rookvrij wordt en blijft, moeten we ontdekken. Met de beleidsmakers, cliënten, medewerkers, bezoekers en alle ggz-instellingen. Stoppen met roken doen we samen.
U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord.
Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.
Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.
Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer
Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!
Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten, BIG-geregistreerde psychologen en gemeenten) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: