Contrast
Onderstrepen

Cursus: Omgaan met een naaste met een borderline stoornis

Hoe ga je om met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft? Wat kunt u wel zeggen en wat niet? Wat veroorzaakt borderline? Het antwoord op deze vragen krijgt u in deze cursus.

Voor familieleden en naastbetrokkenen kan de omgang met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ingewikkeld en belastend zijn. U kunt te maken krijgen met spanningen, conflicten, onbegrip van anderen en moeilijke situaties.

Doel

Het doel van de cursus is voorkomen dat u als familielid of naastbetrokkene van iemand met borderline overbelast raakt door de zorg voor deze persoon. Daarbij staan uw eigen vragen en behoeften centraal. Een pasklare oplossing voor de problemen die het leven met iemand met borderline met zich meebrengt, bestaat niet. Wel kunnen informatie, tips, oefening van vaardigheden en steun van anderen helpen meer grip op de situatie te krijgen en meer rust.

Daarmee bent u meer in staat verschijnselen te observeren en te herkennen. De cursus helpt u daarmee ook effectiever te reageren. U vergroot hiermee ook uw praktische vaardigheden waardoor het vertrouwen in uw eigen handelen vergoot wordt. Ook krijgt u inzicht in en leert u hoe u effectiever kunt samenwerken met de hulpverlening. Daarnaast ontmoet u mensen die in dezelfde situatie verkeren. U wisselt ervaringen uit, leert van elkaar en vindt bij elkaar steun.

Inhoud

Belangrijke thema’s die in de cursus aan bod komen zijn

  • Informatie over borderline en mogelijke oorzaken; de verschijnselen leren herkennen.
  • Vaardigheden om er als naastbetrokkene mee om kunt gaan.
  • Vertrouwen krijgen in uw manier van omgaan met degene met borderline; leren omgaan met oplopende emoties als schuldgevoel, angst, medelijden die in contact met iemand met borderline vaak opgeroepen worden.
  • Aandacht voor uzelf als familielid en handvatten krijgen hoe u als naastbetrokkene op de been blijft en grenzen leert stellen.
  • Aandacht voor de invloed op andere kinderen en familie leden
  • Het delen van ervaringen met anderen die in een vergelijkbare positie verkeren.
  • Inzicht in en samenwerken met de hulpverlening.

Er is ruimte voor uitwisseling met andere cursisten en onderlinge herkenning en steun.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van cliënten die in behandeling zijn bij GGZ NHN. Voor naastbetrokkenen kan de omgang met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis ingewikkeld en soms erg belastend zijn. U kunt te maken krijgen met spanningen, conflicten, onbegrip van mensen in uw omgeving en soms nog andere moeilijke situaties. Ook kan de samenwerking met de hulpverlening moeizaam verlopen. In deze cursus staat u als familielid centraal.

Er zijn in de afgelopen jaren veel nieuwe inzichten gekomen in het ontstaan en de behandeling van borderline. Dat geeft tevens een andere kijk op naasten en familieleden van mensen met borderline en hoe zij er het best mee om kunnen gaan, zonder dat het ten koste van henzelf gaat.

Praktische informatie 

Data

1 keer per twee weken.

Een terugkombijenkomst vindt plaats 8 weken na afronding van de cursus.

Tijdstip

14.45 – 16.45 uur

Locatie Stationsplein 138, Heerhugowaard

Aanmelding en informatie

Voor deelname kunt u contact opnemen met de receptie van de dichtstbijzijnde vestiging van GGZ NHN. Uiteraard kunt u ook in contact treden met de behandelaar van uw naastbetrokkene, zij brengen u graag in contact met de trainers.

U kunt ook direct contact opnemen met de trainers: Sara Schellekens, GZ-psycholoog (s.schellekens@ggz-nhn.nl of Lisette Pieters, SPV (l.pieters@ggz-nhn.nl).

Na aanmelding wordt voorafgaand aan de training telefonisch contact met u gelegd om af te stemmen of de cursus past bij de problematiek en wordt verdere informatie verstrekt. Na de telefonische contacten hoort u of u direct kunt starten of dat u op de wachtlijst wordt geplaatst. 

Kosten 

Er wordt van u gevraagd het boek van K. Krook, ‘Borderline de Baas’ zelf aan te schaffen. Mogelijk kunt u deze kosten declareren. Informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Het aanbod van GGZ NHN aan familie van cliënten is gratis. Aan deelname inclusief koffie en thee zijn dus geen kosten verbonden.

Aantal deelnemers Maximaal 10 deelnemers per groep.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten, BIG-geregistreerde psychologen en gemeenten) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: