Nanette werkt sinds 2013 als senior ervaringsdeskundige. Nadat Nanette in 2012 voor de laatste keer in psychische crisis raakte is zij, na een lange zoektocht, goed geholpen. Hier is zij erg dankbaar voor. Zij ondervond aan den lijve hoe belangrijk het is dat hulpverleners luisteren naar je verhaal, dat er verder wordt gekeken dan het medische stuk.
Nanette: “Helaas zag ik dat familieleden met een psychische kwetsbaarheid niet altijd de juiste hulp kregen. Dat heeft bij mij het vuurtje ontstoken om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Want iedereen verdient een gelijke kans op herstel.”
“Als ervaringsdeskundige kan ik vanuit eigen ervaring mensen steun bieden. Het kan voor een cliënt heel fijn zijn om te praten met iemand die weet wat je doormaakt. Dat je voelt dat je niet de enige bent en ziet dat herstel mogelijk is. Dit biedt hoop en stimuleert cliënten ook om eigen mogelijkheden te verkennen.”
“Natuurlijk is de medische kant van de zorg ook van belang, maar iemand is zoveel meer dan zijn psychische uitdagingen”, vertelt Nanette. “Ik vind het belangrijk naar de gehele mens te kijken, met aandacht voor alle dimensies in iemands leven. Wat zijn je drijfveren? Wat is zingeving voor jou? Maar ook om te vragen naar iemands kwaliteiten. Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? Alles kan namelijk een motor zijn om je beter te laten voelen. Het heeft in mijn eigen herstelproces ook geholpen dat men verder keek dan mijn diagnose.”
“Cliënten weten vaak zelf heel goed wat ze nodig hebben. Het is mooi om te zien hoe zij zich bewust worden van hoeveel kennis en kracht ze hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens groepssessies op de herstelacademie, waar onze cliënten zelf een Wellnes Recovery Action Plan (WRAP) maken. Dit is een zogenaamd ‘gereedschapskistje’ dat hen meer grip geeft op hun leven. Wat kan ik bijvoorbeeld doen als ik minder goed in mijn vel zit? Maar ook, wat kan ik doen om mij goed te blijven voelen? Doordat ze hun eigen kwaliteiten leren in te zetten, ervaren ze vaak ook meer regie en verantwoordelijkheid over hun leven. Ik heb zelf ook nog steeds veel aan mijn eigen gereedschapskistje. Want ook als ervaringsdeskundige moet je alert blijven op je eigen welzijn. Deze groepssessies zijn overigens een favoriet onderdeel van mijn werk. Maar ook bij cliënten merk ik dat het belangrijk voor hen is. Er ontstaat altijd veel herkenning en grote onderlinge steun. Zelfs tijdens de online-sessies in de corona-tijd, kon ik de verbinding tussen de groepsleden voelen. Dat blijft me ontroeren”.
“Ik vind het mooi dat ervaringsdeskundigheid een volwaardige positie heeft binnen GGZ NHN. Ik begeleid nu zelfs de eerste studenten die een verkorte HBO opleiding tot ervaringsdeskundige volgen. Ik ben trots dat ik hier een bijdrage aan mag leveren. Ik heb ook altijd veel vertrouwen en betrokkenheid ervaren vanuit de Raad van Bestuur rond de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid. Dat vind ik kenmerkend voor onze organisatie: er is veel vertrouwen in de medewerkers; flexibiliteit en ruimte om dingen te veranderen en geen sterke hiërarchie”.
Heb je een vraag over een van onze vacatures of staat er momenteel geen interessante vacature voor jou tussen, maar heb je wel interesse om bij GGZ NHN te werken? Bel, mail of whatsapp met onze recruiter:
Charis Nieuwenhuis tel: 06 33 05 23 25 of mail |
Of vul onderstaand contactformulier in.
Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze HR Servicedesk op:
Telefoonnummer
072 531 27 77
Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!