Contrast
Onderstrepen

Het verhaal van Bahar (GZ-psycholoog forensische psychiatrie)

“Ik beteken als behandelaar het liefst iets voor groepen die te maken hebben met sociale uitsluiting, zoals mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en ex-gedetineerden die een negatief label hebben gekregen.”

Aan het woord is Bahar, gz-psycholoog in de forensische psychiatrie bij GGZ NHN, en voortrekker in het expertnetwerk Transculturele psychiatrie.

Opleiding tot gz-psycholoog

“Voor ik op sollicitatiegesprek mocht komen bij GGZ NHN voor de opleiding tot gz-psycholoog, werkte ik als basispsycholoog. Ik had naar twee organisaties sollicitatiebrieven verstuurd voor de gz-opleiding. Maar bij GGZ NHN was het meteen raak. Ik ben heel blij dat ik hier mijn opleiding heb mogen volgen en ik zodoende verschillende onderdelen van de organisatie heb leren kennen. Van tevoren twijfelde ik of de forensische zorg wel wat voor mij was. Maar het verbaasde me hoe leuk het is om in deze setting te werken. We hebben echt een heel gezellig team. Mét veel psychologen, dat maak je niet snel mee. De psychologen werken team-overstijgend; daardoor deel je de verantwoordelijkheid. En je voorkomt een behandelaren-tekort. De cliënt krijgt dus op tijd de hulp die hij nodig heeft. Dat is zo mooi opgezet binnen de forensische divisie.”

Transculturele psychiatrie

“Tijdens mijn opleiding leerde ik ook de expertnetwerken van GGZ NHN kennen. Zo is er ook een expertnetwerk Transculturele psychiatrie. Na mijn opleiding vroeg ik mij steeds vaker af of iedereen wel gelijkwaardige toegang heeft tot psychiatrie. Toen ik erachter kwam dat daar nog stappen in te zetten zijn, heb ik mij aangesloten bij het expertnetwerk. Nu ben ik een van de aanjagers van dit onderwerp binnen de organisatie en probeer ik om daar waar mogelijk de ggz een beetje beter te maken.”

Gelijkwaardige toegang tot psychiatrie

“Ons expertnetwerk heeft nog veel werk te doen. De aanmeldprocedure van GGZ NHN is bijvoorbeeld niet cultuursensitief. Sommige mensen haken af als ze vijf pagina’s met vragen moeten beantwoorden. Daar staan dan vragen in die écht op de Nederlandse cultuur zijn afgestemd. En in de afbeeldingen in werkboeken herkent niet iedereen zich. Daar willen we verandering in brengen. Ook houdt het netwerk zich bezig met het geven van trainingen in het werken met tolken, in het culturele interview en in interculturele diagnostiek. We hopen dat onze collega’s zo steeds beter de weg weten te vinden als ze ergens tegen aanlopen met bijvoorbeeld cliënten en naasten met een migratieachtergrond. Er is zoveel ondersteuning te vinden en er zijn vaardigheden aan te leren: elke zorgprofessional kan hiermee aan de slag. Zo hoeft het dus niet uit te maken waar iemand vandaan komt. En wordt de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk gemaakt voor iedereen.”

Variatie in het werk

“Naast deze werkzaamheden ondersteun ik ook nog steeds collega’s van de wijkgerichte ggz-teams waar ik tijdens mijn opleiding mee heb gewerkt. Zo geef ik bijvoorbeeld de groep Cognitieve gedragstherapie voor mensen met autisme. Daarnaast geef ik Virtual Reality therapie voor achterdocht en sociale angst en werk ik als behandelaar mee aan een studie naar EMDR-therapie voor fibromyalgie. Mijn taken als GZ-psycholoog zijn heel gevarieerd en dat geeft mij energie. Er is genoeg te ondernemen in waar ik nu mee bezig ben.”

Vragen over werken bij GGZ NHN?

Vraag het onze recruiter

Heb je een vraag over een van onze vacatures of staat er momenteel geen interessante vacature voor jou tussen, maar heb je wel interesse om bij GGZ NHN te werken? Bel, mail of whatsapp met onze recruiter:

Charis Nieuwenhuis recruiter   Charis Nieuwenhuis 
tel: 06 33 05 23 25 of mail

Of vul onderstaand contactformulier in. 

HR Servicedesk

Heb je een vraag over je sollicitatie of over de sollicitatieprocedure, neem contact op met onze HR Servicedesk op:

Telefoonnummer
072 531 27 77

Leuke vacature gezien en heb je er inhoudelijk vragen over? Je kunt de contactpersoon die genoemd staat in de vacature altijd bellen!