Contrast
Onderstrepen

Annet

Mijn naam is Annet en als je me een aantal jaren geleden had gevraagd mij te introduceren, dan zou ik hebben gezegd dat ik een psychiatrisch patiënt was en bovendien verslaafd. Hoe ik dat geworden ben? Als kind kreeg ik regelmatig de boodschap dat ik een gedragsgestoord kind was. In plaats van aan de tafel te zitten, zat ik er bijvoorbeeld op of onder. Ik had problemen me te concentreren en begaf mij in situaties die niet gezond voor me waren. Toen de zaak werkelijk fout ging, was ik werkelijk niemand meer. Ik bevond me op een donkere plek zonder hoop, zonder steun en zonder zelfwaardering. Verschillende opnames volgden, wat maakte dat ik nog meer verward raakte over het doel in mijn leven.

Tot ik een gelijkgestemde ontmoette, iemand die me vertelde over haar worsteling met haar leven en haar herstel. Herstel? Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar nadat ze me had uitgelegd wat het betekende, ging ik erin geloven. Ik herwon mijn eigenwaarde door de kwaliteiten van mezelf weer te gaan zien, ik had belangrijke rollen in het leven te vervullen. Beetje bij beetje begon ik weer doelen te stellen en durfde ik weer te gaan dromen over dingen die ik wilde bereiken. Ik kreeg een baan als ervaringswerker, wat mijn herstel nog meer in een opwaartse lijn liet gaan.

Enkele jaren geleden werd ik geintroduceerd met de Wellness Recovery Action Plan (WRAP). Ik ben erg enthousiast over dit zelfmanagement instrument. Het voelt eigen, ik leer er veel van over mijzelf en het is voor mij in feite een soort gebruikshandleiding geworden om op een zo fijn mogelijke manier te leven. 
 
Wat de meeste impact op mij heeft gehad is dat ik mijn ziekte nu kan zien als een uitdaging en dat er een manier is om de regie over mijn leven te houden, ook als dat even heel moeilijk wordt. Het is een manier van bewustwording geworden, zorgen voor mezelf, iets wat ik jarenlang niet meer had gedaan.

Ik moet hierbij onmiddellijk denken aan een liedje van Harrie Jekkers. ‘Ik hou van mij’ heeft me heel veel gesterkt. De boodschap van dit liedje is dat als je niet van jezelf houd, je ook niet van een ander kunt houden.

Mijn hoop voor jou is, dat je een manier in je leven vind om verder in je herstel te komen. Misschien kun je de WRAP daarbij gebruiken als een gids voor jezelf en de mensen die je dierbaar zijn.

Wij helpen u graag verder

Stel uw vraag aan GGZ NHN per mail

U kunt uw vraag makkelijk per mail aan ons stellen. Vul het formulier in en uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Bent u in behandeling bij GGZ NHN, neemt u dan contact op met uw behandelteam.

Liever bellen?

Bent u in behandeling bij een ggz-team? Neem dan contact op via het secretariaat van het team.

Het algemene klantcontactcentrum van GGZ Noord-Holland-Noord is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer

088 656 50 10 

Wilt u dat wij u terugbellen? Gebruik hiervoor onderstaand formulier!

Aanmelden bij GGZ NHN

Alleen verwijzers (huisartsen, medisch specialisten, BIG-geregistreerde psychologen en gemeenten) kunnen kinderen en jeugd, volwassenen en ouderen, aanmelden bij GGZ NHN via: